Odpowiedzi

2009-12-28T17:57:34+01:00
A)
y=ax + b

3=5a+b
0=-1a +b */-

3=5a +b
0=a-b

3=6a
a=1/2
b=1/2


b)
y=ax +b

2=3a+b
0=-1a +b */-

2=3a+b
0=a-b

2=4a
a=1/2
b=1/2
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-12-28T17:59:05+01:00
Przykład b.)

pierwsza zależność: (pierwsze równanie)
0 = x - 2y + 1

spr.
x = 3 i y = 2
0 = 3 - 2*2 +1
0 = 3-4 + 1
0 = 0


x = -1 i y = 0
0 = -1 - 2*0 + 1
0 = 0

i druga zależność: (drugie równanie)
x - 2y = x - y

Spr.
x = 3 i y = 2
3 - 2*2 = 3 - 2
3 - 4 = -1
-1 = -1

x = -1 i y = 0
-1 - 2*0 = -1 - 0
-1 - 0 = -1
-1 = -1

a więc powstały UKŁAD RÓWNAŃ wygląda tak"
0 = x - 2y + 1
x - 2y = x - y


tylko to mi przychodzi do głowy/
rozwiąż jeszcze ten układ, dla dla pewności ( ;




2009-12-28T18:33:10+01:00
Przykład a
dla x=5,y=3 dla x=-1 y=0
x+3y=14 2x+y=-2
4y+2x=22 3x+3y=-3

x=14-3y y=-2-2x
4y+2(14-3y)=22 3x+3(-2-2x)=-3

x=14-3y y=-2-2x
4y+28-6y=22 3x-6-6x=-3

x=14-3y y=-2-2x
-2y=22-28 -3x=-3+6

x=14-3y y=-2-2x
-2y=-6/:(-2) -3x=3/:(-3)

x=14-3y y=-2-2x
y=3 x=-1

x=14-3×3 y=-2-2×(-1)
y=3

x=14-9 x=-1
y=3 y=-2+2

x=5 x=-1
y=3 y=0


przykład b
Dla x =3 y=2 Dla x=-1,y=0

2x+5y=16 4x+2y=-4
3x+y=11 x+5y=-1

2x+5y=16 4x+2y=-4
y=11-3x x=-1-5y

2x+5(11-3x)=16 4(-1-5y)+2y=-4
y=11-3x x=-1-5y

2x+55-15x=16 -4-20y+2y=-4
y=11-3x x=-1-5y

-13x=16-55 -18y=-4+4
y=11-3x x=-1-5y

-13x=-39/:(-13) -18y=0/:-18
y=11-3x x=-1-5y

x=3 y=0
y=11-3×3 x=-1-5×0

x=3 y=0
y=11-9 x=-1-0

x=3 y=0
y=2 x=-1