Odpowiedzi

2009-12-28T19:57:54+01:00
2009-12-28T19:59:52+01:00
50 złotowych - 4
50*4=200
10 złotowych - 10
10*10=100
5 złotowych - 10
5*10=50
200+100+50=350zł
metoda prób i błędów
1 5 1
  • KroQ
  • Rozwiązujący
2009-12-28T23:12:06+01:00
X - ilość monet 50 złotowych
y - -||- 10 złotowych
z - -||- 5 złotowych

x + y + z = 24
y = z
50x + 10 y + 5z = 350
(powinien to być układ równań, ale już mi się nie chce we wklejanie bawić do worda itd.)
podstawiamy "z" za wszystkie "y"

x + 2z= 24 => x=24 - 2z
50x + 15 z= 350

50(24 - 2z) + 15z = 350
1200 - 100z +15z= 350
-85z= -850
z=10=y
y=10
x=4