Odpowiedzi

2009-12-28T20:41:51+01:00
A. (x-1)²+y²=1
b. (x+1)²+y²=1
c. x²+(y-1)²=1
d, x²+(y+1)²=1
2009-12-28T22:38:22+01:00
A) A= (1,0)
A= (a,b)
równanie okregu ma postać :^2 - ozn. do potrgi drugiej
(x-a)^2 + ( y -b)^2 = r^2
( x -1)^2 + (y -0)^2 = 1^2
( x -1)^2 - y^2 = 1

b) A=(-1,0)
A= (a, b)
(x-a)^2 + ( y -b)^2 = r^2
[x -(-1)]^2 + (y-0)^2 = 1^2
(x+1)^2 + y^2 = 1

c) A=(0,1)
A=(a,b)
(x-a)^2 + ( y -b)^2 = r^2
(x - 0)^2 + (y -1)^2 = 1^2
x^2 + (y -1)^2 = 1

d) A=(0,-1)
(x-a)^2 + ( y -b)^2 = r^2
(x-0)^2 + [ y -(-1)]^2 = 1^2
x^2 + ( y +1)^2 = 1


2009-12-28T22:38:59+01:00
Odp
a wiec tak apropo jesli to sprawia jakokolwiek trudnosc to powiem , ze to bedzie zwykle podstawienie do wzoru ktory wyglada nastepujaco : (x-a)²+(y-b)²=r²

a i b to sa wspołrzedne srodka okręgu a to ta x-owa wspolrzedna a b to y-kowa.

a wiec do rzeczy
a) (x-1)²+(y-0)²=1² a wiec => (x-1)²+y²=1
b)(x+1)²+(y-0)²=1² wiec (x+1)²+y²=1
c)x²+(y-1)²=1
d)x²+(y+1)²=1

mam nadzieje ze zrozumiale to przedstawilem jesli jst niezrozumiale to odzywaj sie :)
1 5 1