Odpowiedzi

2009-12-28T23:00:43+01:00
| 4 - 3 x | = 2
-4+3x=2
3x=4+2
3x=6
x=2

(2x-3)² -2 ( x + 4 ) ( x - 4 ) + 4 ( 3 + 2 x ) ²
4x²- 9 - 2 ( x²- 4x + 4x -16 ) + 4 ( 9+ 4x²)
= 4x ² - 9 - 2x² + 8x- 8x + 32 + 36 + 16x ²=
=18x ² + 59
2 3 2
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-12-28T23:04:51+01:00
(2x-3)² -2 ( x + 4 ) ( x - 4 ) + 4 ( 3 + 2 x ) ²
4x²- 9 - 2 ( x²- 4x + 4x -16 ) + 4 ( 9+ 4x²)
= 4x ² - 9 - 2x² + 8x- 8x + 32 + 36 + 16x ²=
=18x ² + 59

| 4 - 3 x | = 2
4-3x= -2
-3x = -2 -4
-3x= -6
x= 2

Mam nadzieję ,że się nigdzie nie pomyliłam ;D
1 1 1
2009-12-28T23:10:17+01:00
Doprowadzić do najprostszej postaci :

4x²-12x+9-2(x²-16)+4(9+12x+4x²)=4x²-12x+9-2x²+32+36+48x+16x²=18x²+36x+77

dziwnie, bo sie nic nie skraca, ale sprawdzalem kilka razy, jezeli blad przepraszam

a jesli chodzi o rownanie z wartoscia bezwzgledna to :

4-3x=2 v 4-3x=-2
x=2/3 v x= 2

mam nadzieje ze sie przydalem
2 4 2