Odpowiedzi

2009-12-29T11:29:10+01:00
2y^-4y=0
/2
y^-2y=0

/\ = 4

X1=2-4/2=-1
X2=2+4/2=3
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-29T11:33:45+01:00
X^+y^-4x=0 tutaj chyba brakuje kwadratów
y=x

według mnie powinno być tak
x²+y²-4x=0
y=x

za y w pierwszym równaniu podstawiam x i otrzymuje
x²+x²-4x=0
2x²-4x=0 <<<<To jest równanie kwadratowe
Możemy to rozwiązać na dwa sposoby:
1.) Liczymy deltę i miejsca zerowe
Δ=(-4)²-4*2*0=16
√Δ=4
x₁=(4-4)/4=0
x₂=(4+4)/4=2

2.) Wyłączyć x przed nawias
x(2x-4)=0

czyli
x=0 lub 2x-4=0
x=0 lub 2x=4
x=0 lub x=2

Z tego wynika że układ ma dwie pary rozwiązań:

x=0
y=0

lub
x=2
y=2