Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-29T15:49:12+01:00
1)
x²-2x+7/x+2=2 /:x+2 (z dziedziny x≠-2)
x²-2x+7=2x+4
x²-4x+3=0
Δ=16-12=4
√Δ=2
x1=4-2/2=1
x2=4+2/2=3
(x-3)(x-1), a rozwiązaniem jest x=1 i x=3
2)
w trzeciej ćwiartce tylko tangens i cotangens są dodatnie :)
sin=-2√10/7 (z twierdzenia Pitagorasa wszystko boki to 3x 2√10x 7x)
tg=2√10/3
ctg=3/2√10=3√10/20
3)
Sprowadzamy do wspólnego mianownika i mamy wzór y=-2x+1/x+1
asymptota pozioma dla y=-2
asymptota pionowa dla x=-1
Przecięcie z osią ox dla x=0,5
Przecięcie z osią oy dla y=1
jakby się załącznik nie wczytał: http://i48.tinypic.com/rhlnch.jpg
Pozdrawiam :)