Pierwsza lekcja rozpoczyna się0 8.15. Przerwy po czwartej i piątej lekcji trwają po 20 minut, natomiast wszystkie pozostałe przerwy są dziesięciominutowe. Robert ma w poniedziałek 5 lekcji. Każda trwa po 45 minut. Októrej godzinie skończy zajęcia?


proszę o szybkie i dobre odpowiedzi-potrzebne do szkoły

3

Odpowiedzi

2009-12-29T17:33:04+01:00
Pierwsza lekcja rozpoczyna się0 8.15. Przerwy po czwartej i piątej lekcji trwają po 20 minut, natomiast wszystkie pozostałe przerwy są dziesięciominutowe. Robert ma w poniedziałek 5 lekcji. Każda trwa po 45 minut. Októrej godzinie skończy zajęcia?

przerwa po 1 lekcji-10min
przerwa po 2 lekcji-10min
przerwa po 3 lekcji-10min
przerwa po 4 lekji-20min

przerwy50min

5lekcji po 45min=5*45min=225min

całość w szkole 50 min+225min=275min

275min/60min= 4h35 min
8:15+ 4h35min=12:50
4 2 4
2009-12-29T17:33:47+01:00
45min+10min+45min+10min+45min+10min+45min+20min+45min=275min
275min/60=4.35h
8.15h+4.35h=12.50h
Rpbert kończy lekcje o 12:50
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-29T17:38:56+01:00
Wszystkie przerwy:
10min * 5 = 50min

5 lekcji:
45min * 5 = 225min

a więc: 50 + 225 = 275 min = 4h 35 min

4h 35 min + 8h 15 min = 12h 50 min

Odp. Robert skończy zajęcia o godzinie 12.50
3 5 3