Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-12-29T19:11:00+01:00
3x+4y = 1⅔
6x + 3y = 1¼

3x+4y = 1⅔
6x + 3y = 1¼ / :3

3x+4y = 1⅔
2x+ y= 5 :12

3x+4y = 1⅔
y=5 :12 - 2x

3x + 4 ( 5 :12 - 2x) = 1⅔
y=5 :12 - 2x

3x+ 5:3 - 8x =1⅔
y=5 :12 - 2x

-5x = 0
x=0

x=0
y= 5:12




No nie wiem czy to tak ,mam nadzieję ;p
2009-12-29T19:12:29+01:00
3x+4y = 1⅔ |*2
6x + 3y = 1¼

6x+8y=3⅓
6x+3y=1¼

6x=3⅓-8y
3⅓-8y+3y=1¼

6x=3⅓-8y
-5y=1¼-3⅓

6x=3⅓-8y
-5y=-25/12

6x=3⅓-8y
y=-25/12 * (-1/5)

6x=3⅓-8y
y=25/60

6x=3⅓-8y
y=5/12

6x=3⅓-8*5/12
y=5/12

6x=3⅓-40/12
y=5/12

6x=40/12-40/12
y=5/12

x=0
y=5/12
2009-12-29T19:14:47+01:00
Metoda podstawiania polega na tym ,że z jednego równania wyciągasz wzór na x lub y i podstawiasz do drugiego równania
3x+4y=1⅔
6x+3y=1¼ /:3
3x+4y=⁵/₃
2x+y=⁵/₄×⅓
3x+4y=⁵/₃
y=⁵/₁₂-2x
3x+4(⁵/₁₂-2x)=⁵/₃
3x+²⁰/₁₂-8x=⁵/₃
-5x=²⁰/₁₂-²⁰/₁₂
x=0
y=⁵/₁₂-2×0=⁵/₁₂