Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-29T19:19:56+01:00
X²-2X-8 =(x-4)(x+2)
2X²+3X-2= (2x-1)(x+2)
(x+2) skracamy
i zostaje x-4/2x-1
2009-12-29T19:24:15+01:00
W liczniku szukamy pierwiastków Hornerem później obliczamy deltę i pierwiastki z powstałego równania kwadratowego
to samo w mianowniku

licznik wychodzi tak X²-2X-8 =(x-4)(x+2)
mianownik tak: 2X²+3X-2= (2x-1)(x+2)

skróć powtarzający się element - wynik dobry ;)
2009-12-29T19:30:21+01:00
X²-2X-8 =(x-4)(x+2)
2X²+3X-2= (2x-1)(x+2)
(x+2)
x-4/2x-1
tżeba skrucić:D