Odpowiedzi

2009-12-30T12:25:07+01:00
-2a - b = -4
-a -b = -8 / x -2

-2a - b = -4
2a + 2b = 16

b = 12
-2a - 12 = -4

b=12
-2a = -4 + 12 = 8

b = 12
a = -4
2009-12-30T12:26:12+01:00
4=2a+b
8=a+b /×(-2)
4=2a+b
-16=-2a-2b
-12=-b
b=12
8=a+b
a=8-b
a=8-12
a=-4
odp. rozwiązaniem układu są liczby: a= -4,,, b=12
pozdrawiam
2009-12-30T12:30:03+01:00
{ 4= 2a + b/-1 (mnożymy całe równanie przez -1 abyśmy mieli b=-b)
8= a + b

-4=-2a-b
8=a+b ( teraz dadajemy oba równania)

=>4=-a/-1
=> a=-4

następnie podstawiamy za a -4;
4=-8+b=> b=12

zapisujemy rozwiązanie w układzie równań:

a=-4
b=12