Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-12-30T19:37:52+01:00
√3*√27=√3*3√3=9

(5√2)²=50
  • Er02
  • Początkujący
2009-12-30T19:57:55+01:00
[ pierwiastek będę oznaczała "(p)x"]
pierwiastek z 27 to będą 3 (p)3
3(p) razy 3 (p)3 = 3*3 = 9
lub
(p)3*(p)27 = (p)81 (a to jest 9)
Zależy jak kto woli.
[5pierwiastek z 2]² - jeżeli to jest w nawiasie.
[5*(p)2]²= 25*2 = 50
lub
[(p)25*(p)2]²=[(p)50]²=50

Mi się tak wydaje.
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-31T00:05:57+01:00
Zapisz w najprostszej postać
√3 * √27=√ 3*27(całość pod pierwiastkiem)=√81=9
[5√2]²=5²*√2²=25*2=50