Odpowiedzi

2009-12-31T10:52:44+01:00
(√6 + 2√7 ) ² =
√36+4√49=
6+4*7=
6+28=34

napoczątku podnosisz liczbę √6 do kwadratu, jak wiadomo 6 do kwadratu to 36, następnie podnosisz 2√7, 2 do kwadratu to 4, a 7 do kwadratu to 49
√36 jest równy 6, z pierwiastka 4√49 da się z 49 wyciągnąć (7*7=49), czyli 4*7 to 28 dodać 6 to 34 ;)
troche pogmatwane ;pp
2 3 2
2009-12-31T10:52:57+01:00
Rozpiszę ci to trochę;) :
(3√7 + 2√2 ) ² = 3²*7 + 2²*2= 9*7+4*2= 63+8=71

(√6 + 2√7 ) ² = 6+ 2²*7 = 6+4*7=6+ 28=34

dzieje się tak, ponieważ gdy mamy pierwiastek i potęgę to znika jedno i drugie
1 5 1
  • Er02
  • Początkujący
2009-12-31T10:54:47+01:00
(3√7 + 2√2 ) ² = - to masz działanie
9√49+4√4= - to możesz opuścić po prostu każdą z liczb mnożysz przez siebie. [3*3 * √7*√7 + 2 * 2 * √2 * √2] i to wychodzi następne równanie.
9*7+4*2=71 - Tutaj masz wyniki wcześniejszego mnożenia co Ci napisałam.


(√6 + 2√7 ) ² =
√36 + 4√49 = - To możesz opuścić jeśli znasz odpowiednią zasadę ;
6+4*7=
6+28=34 - tutaj po prostu jadę dalej z już prostym równaniem.

Jeśli nadal nie wiesz napisz mi prywatną postaram się wyjaśnić dokładniej :)
1 5 1