Firma Mixmax kupiła 20kg rodzynek, 12kg migdałów oraz 14 kg orzechów. Kilogram rodzynek kosztował 6,70 zł, migdałów - 40 zł, a orzechów 23,50 zł. Bakalie wymieszano i zapakowano w woreczki, po 200g do każdego. Jaka powinna być cena jednego woreczka, aby na każdym firma Mixmax zarobiła złotówkę (nie licząc kosztów pakowania ani kosztów woreczków)?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-31T13:09:50+01:00
1kg rodzynek - 6,70zł za 20kg * 6,70 = 134 zł
1kg migdałów - 40 zł za 12 kg * 40 = 480 zł
1kg orzechów - 23,50zł za 14 kg * 23,50 = 329 zł

zamieniam kg na gramy:
rodzynki: 20kg *1000 = 20000g
migdały:12kg * 1000 = 12000g
orzechy:14kg *1000 = 14000g

razem: 20000g+14000g+12000g = 46000g
46000g : 200g = 230 - woreczków

bakalie kosztują razem:
134zł + 480zł + 329zł = 943 zł

cena 1 paczki: 943zł : 230 woreczków = 4,10zł
doliczam 1zł
4,10zł + 1zł = 5,10zł

odp. woreczek bakalii powinien kosztować 5,10 zł
1 5 1