Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-01T23:19:36+01:00
Generalnie nie jest to tródne ale będzie troszkę przekształceń matematycznych. Najważniejsze żeby indeksy się nie pomyliły :-)

hmm, od czego bytu zacząć żeby było jasne.
Rx równolegle z R(C,D), to razem szeregowo z R(A,C), a ten układ równolegle z R(A,B) i to wszystko ma się równać Rx
R1=(R*Rx)/(R+Rx)
R2=R+R1
Rx=(R*R2)/(R+R2)
Rx=[R*(R1+R)]/[R+(R1+R)]
za R1 wzór z pierwszej linii i podstawiaj uważnie przekształcaj i skracaj, powwinno wyjść
Rx=[(R²+2*Rx*R)*R]/[(2*R+3*Rx)*R]
3*(Rx)²+2*R*Rx=R²+2*R*Rx
(Rx)²=R²/3
Rx=R*√3/3