Najpierw należy przygotować rozczyn.

Rozczyn:

1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,

0,5 kg mąki.


Przygotowanie: wymieszać dokładnie wszystkie składniki rozczynu i odstawić na
8 godz. do wyrośnięcia.


Ciasto:

rozczyn,

1 kg mąki,

100 g oleju.


Przygotowanie:

* Do rozczynu dodać mąkę i olej, wymieszać, posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
* Blaszki po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.
* Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba.
* Włożyć do wąskich blaszek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, chleb posypać makiem.
* Piekarnik nagrzać do 250˚C, wstawić blaszki z chlebem, po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180˚C.
* Piec 1 godz.



ZADANIE

Do upieczenia chleba użyto 15 dag drożdży. Oblicz, ile użyto mąki, a ile wody do przygotowania rozczynu?

zapisz wszystkie obliczenia

bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję :)




2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-01T14:11:29+01:00
Jeżeli 15 dag drożdży a jedna porcja to 6 dag więc dzielimy:
15:6=2,5
2,5 raza trzeba wszystkie składniki zwiększyć
1l wody * 2,5= 2,5l wody
0,5 kg = 50 dag* 2,5= 125 dag Mąki

Odp. Przygotowano 2,5l wody i 125dag mąki.
2 3 2
2010-01-01T15:41:37+01:00
6dag drożdży w przepisie, a wzięto 15dag
czyli 15:6=2,5 razy więcej
Pozostałych składników bierzemy proporcjonalnie, czyli:
maka:0,5kg*2,5=1,25 kg
woda:1l*2,5=2,5l
Do przygotowania rozczynu należy wziąć 1,25 kg mąki i 2,5l wody
1 5 1