Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-01T16:17:44+01:00
X - cena koszuli
y - cena spodni

nowa cena koszuli to 75% x (bo ztaniała o 25%)
nowa cena spodni to 70% y

x + y = 160
y = 160 - x


2 * (x * 75%) + y * 70% = 160
150% x + 70%y = 160
1,5 x + 0,7 y = 160 | *10
15x + 7y = 1600
15x + 7(160-x) = 1600
15x - 7x + 7*160 = 10*160
8x = 3 * 160
x = 3 * 20
x = 60
y = 160 - x = 160 - 60 = 100

Po obniżce spodnie kosztują 100 * 70% = 70zł
1 5 1
2010-01-01T16:20:18+01:00
X-cena spodni
y-cena koszuli

x+y=160
((x-1/4x)*2) + ((y-3/10y)*2=160

(3/4x*2)+(7/10*2)=160

6/4x+7/5y=160
x=160-y

Podstawiasz do tego równania x "6/4x+7/5y=160" i wychodzi ci cena spodni, potem tak samo z koszulą
1 5 1