Odpowiedzi

2009-09-16T17:34:20+02:00
Elastyczność kości nadaje kolagen, a kruchość i twardość sole mineralne.

Tak mi się wydaje...
10 4 10
2009-09-16T17:40:57+02:00
Włókna kolagenowe stanowią prawie 30% kości a tworzy je specjalne białko o wydłużonej cząsteczce przypominające warkocz czyli kolagen. Nadaje on kości elastyczność i w większości przypadków osteoporozy nie jest uszkodzony.
składniki organiczne (osseina) - nadają one kości miękkość i elastyczność ,

sładniki mineralne - nadają kości twardość oraz wytrzymałość na zgniatanie i rozciąganie ale równierz kruchość;
-cukry złożone – nadają kości twardość
-fosforan wapnia – związek nieorganiczny, nadaje
kościom twardość
-sole wapnia - nadają kości twardość, czynią ją odporną
na ściskanie i ścieranie.
10 4 10