Odpowiedzi

2010-01-01T21:58:02+01:00
(1024 - 2 ⁷) * 343 / 2 ⁷ * 7 ⁵

1024 = 2⁷* 2³
343 = 7³
czyli

(2⁷*2³ - 2⁷) * 7³/2⁷ * 7⁵ = 2⁷(2³ - 1) * (7³ * 7⁵)/2⁷ =
po skróceniu przez 2⁷
=(2³ -1) * 7³⁺⁵ = (8-1) * 7⁸ = 7 * 7⁸ = 7¹⁺⁸ = 7⁹

(9*5 ¹² - 5¹³) * 8 ³ / 2 ⁹ * 625 ³ =

8 = 2³
625 = 5⁴
5¹²(9 - 5) *(2³)³/2⁹ *(5⁴)³
5¹²* 4 * 2⁹ /2⁹ * 5¹² = 5¹² * 4 * 1 * 5¹² = 4 * 5¹²⁺¹² = 4 * 5²⁴

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-02T00:28:11+01:00
A)(1024 - 2 do potęgi 7) * 343 / 2 do potęgi 7 * 7 do potęgi 5

(1024 - 2 ⁷) * 343 / 2 ⁷ * 7 ⁵

1024 = 2⁷* 2³
343 = 7³
czyli

(2⁷*2³ - 2⁷) * 7³/2⁷ * 7⁵ =
= 2⁷(2³ - 1) * (7³ * 7⁵): 2⁷ =
po skróceniu przez 2⁷ na poczatku i na końcu działania
=(2³ -1) * 7³⁺⁵ =
= (8-1) * 7⁸ =
= 7 * 7⁸ = 7¹⁺⁸ =
= 7⁹

b) (9*5 do pot. 12 - 5 do pot 13) * 8 do pot 3 / 2 do pot.9 * 625 do pot. 3
(9*5 ¹² - 5¹³) * 8 ³ : 2 ⁹ * 625 ³ =

8 = 2³
625 = 5⁴
5¹²(9 - 5) *(2³)³:2⁹ *(5⁴)³=
= 5¹²* 4 * 2⁹ /2⁹ * 5¹² =
= 5¹² * 4 * 1 * 5¹² =
= 4 * 5¹²⁺¹² =
= 4 * 5²⁴