Odpowiedzi

2010-01-01T23:56:53+01:00
X^3-4x^2-2x-8=0

laczysz pierwsze dwa wyrazy i dwa kolejne

x^2(x-4)+2(x-4)=0
(X^2+2)(x-4)=0

pierwszy wyraz nigdy nie bedzie rowny zeru( parabola bez miejsc zerowych) a drugi dla x=4 i to jest rozwiazanie

2x^5-5x^4-3x^3=x^3(2x^2-5x-3)=0
wyrazenie jest rowne zero gdy pierwszy czynnik=0 lub drugi wiec

x^3=0 lub 2x^2-5x-3=o
x=0 lub delta=25+24=49
x1=5-7/4 lub 5+7/4
x1=-1/2 ,x2=3

czyli wyrazenei =0 dla x=0 lub x=-1/2 lub x=3



1 5 1
2010-01-02T00:08:13+01:00
Rozwiąż równania:
a)x³-4x²+2x-8=0
x²(x-4)+2(x-4)=0
(x²+2)(x-4)=0
x²+2=0 sprzeczne
x-4=0→x=4
b)2x⁵-5x⁴-3x³=0
x³(2x²-5x-3)=0
x=0 lub 2x²-5x-3=0
Δ=25+24=49
√Δ=7
x=3
x=-1/2
x∈{0 ,-1/2,3}
c)x³-4x=x-2
x(x²-4)=x-2
x(x-2)(x+2)-(x-2)=0
(x-2)(x²+2x-1)=0
x=2 lub x²+2x-1=0 Δ=4+4=8, √Δ=2√2
x=2 lub x=(-2-2√2)2=-1-√2 lub x=-1+√2