Odpowiedzi

2010-01-02T15:52:01+01:00
Wszystko trzeba sprowadzic do wspolnego mianownika.

czyli, pierwszej zonie dal: 8/12
drugiej zonie: 2/12
trzeciej zonie: 1/12
dla siebie: 12/12 - 8/12 - 2/12 - 1/12 = 1/12

czyli wiemy, ze 1/12 to 8.

czyli:
dla pierwszej zony: 8*8 = 64 wielbłądy
dla drugiej żony: 2*8 = 16 wielbłądów
dla trzeciej żony: 1*8 = 8 wielbłądów

ile miał na początku?
64 + 16 + 8 + 8 = 96 wielbłądów.




albo łatwiej można tak, że skoro wiemy, że 1/12 to 8,
to:
1/12 - 8
12/12 - x

1/12x = 96/12
x = 96

Odp: na początku miał 96 wielbłądów.
2010-01-02T16:01:21+01:00
X--> Liczba wielbłądów

2/3x + 1/6x + 1/12x + 8 = X
8/12x + 2/12x + 1/12x + 8 = X
11/12x + 8 = X
11/12x - X = -8
-1/12x = -8 | ×(-12)
X= 96

Odp: Wielbłądów było 96.