Odpowiedzi

2010-01-02T19:25:36+01:00
A) 37E - 21E = 16 stopni
16stopni × 4 minuty = 64 minuty
zamieniamy minuty na godziny
64min = 1 h 4min
teraz dodajemy do22 tyle godzin ile nam wyszło
22.00 + 1.04 = 23.04
Jeśli w Warszawie jest 22.00 czasu słonecznego w poniedziałek w Moskwie będzie godzina23.04 czasu słonecznego w poniedziałek.

b)140E - 21E = 119 stopni
119stopni × 4 minuty = 476 minut
476 min = 7 h 56min
22.00 + 7.56 = 6.56
Jeśli w Warszawie jest 22.00 czasu słonecznego w poniedziałek w Tokio będzie godz. 6.56 czasu słonecznego we wtorek.

c) 21E + 74W = 95 stopni
95 stopni × 4min =380 min
380min = 6 h 20 min
22.00 - 6.20 = 15.40
Jeśli w Warszawie jest 22.00 czasu słonecznego w poniedziałek to w Nowym Jorku będzie godz. 15.40 czasu słonecznego w poniedziałek.