Odpowiedzi

2010-01-02T16:51:36+01:00
Jadalne :
Borowik szlachetny

Niejadalne :
Muchomor sromotnikowy

Czym je można odróżnić...
sprawdzając spód kapelusza czy są blaszki czy "gąbka" .
<niektore grzyby jadalne ak jak np. kurka mają od spodu kapelusza blaszki..

Kolorem kapelusza .
Jesli nie jestes pewna, niektórzy próbują kawałeczek grzyba i jeżeli jest on gorzki... to jest niejadalny
1 5 1
2010-01-02T16:57:03+01:00
Prawdziwek i muchomor.
Prawdziwek jest grzybem jadalnym można zauważyć to mi. dzięki temu, że pod kapeluszem znajduję się tzw. gąbeczka charakteryzująca grzyby jadalne.Różni się od muchomora np. tym, że jego trzon jest grubszy i krótszy, a kapelusz jest w kolorze brązowym i nie posiada białych plamek.
Muchomor: jest nie jadalny, a jego zjedzenie może powodować zatrucie. Pod jego kapeluszem znajduje się tzw. blaszka charakterystyczna dla grzybów nie jadalnych.
1 5 1
2010-01-02T17:02:17+01:00
Jadalne :Kozak (koźlarek),borowik szlachetny trujące:muchomor czerwony,muchomor stromotnikowy,

jadalne grzyby:
-rurkowaty spód kapelusza,
-są słodkie w smaku,
-maja brązowy odcień kapelusza(zwykle)
-obecność błony u nasadytrzonu
trujące:
-obecność blaszek i inna barwa od blaszek grzybow jadalny
ch,
-obecność pierścienia na trzonie;
-obecność kropek (białych lub czarnych )lub szare zabarwienie,
1 5 1