Asia i wojtek złożyli się na prezent dla babci. Gdyby wojtek dał o 15 zł więcej, to jego część byłaby półtora raza większa niz część Asi. Gdyby zaś Asia dała o 15 zł mniej, uzbieraliby 120 zł. Ile pieniędzy dał wojtek a ile Asia.?

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-02T17:34:42+01:00
razem uzbierali 135 zł Ponieważ 120 zł +15 zł =135 zł

Wojtek dał 15 zł więcej a Asia 15 zł mniej. Nadal się nic nie zmienia i posiadają razem 135 zł. Jednak wiemy że kwota Wojtka jest 1,5 razy większa niż kwota Asi więc:
135 zł -----100%
Wojtek dał 1,5 raza więcej więc 75%
135 zł-----100%
Xzł ----- 75%
x=101,25 zł Kwota Wojtka
135 zł - 101,25 zł =33,75 zł Kwota Asi
Odp: Wojtek dał 101,25 zł natomiast Asia 33,75 zł
3 2 3
2010-01-02T17:35:09+01:00
X- kwota ani
y- kwota wojtka
(x-15)+y=120
x+y=120+15
x+y=135
x=135-y
y+15=1,5x
y+15=1,5(135-y)
y+15=202,5-1,5y
2,5y=187,5
y=75
x=135-75=60
odp. asia dała 60 a wojtek 75 zł
1 5 1
  • Użytkownik Zadane
2010-01-02T17:37:39+01:00
A -- ilość pieniędzy jakie dała Asia
w -- ilość pieniędzy jakie dał Wojtek

w+15=1,5a
a-15+w=120

w=1,5a-15
a+w=135

a+1,5a-15=135

2,5a=150

a=60

w=1,5a-15
w=1,5*60-15
w=90-15
w=75

Odp: Asia dała 60 zł, a Wojtek 75 zł.

1 5 1