Prosze pomuscie mi z tym zadaniem
zad.1
dojrzałe truskawki lub maliny przebrac i usunąc szypułki, a nastepnie wsypac do slojów ,potrzasając nimi w celu śsilejszego ulożenia owoców.na każdy kilogram owoców przygotowac syrop złożony z 0,4 litra wody i 0,4 kilograma cukru.wrzącym syropem napełnic słoje z ułożonymi owocami i natychmiast pasteryzowac w temperaturze 95 stopni celciusza przez 20 minut
i oblicz steżenie roztworu cukru użytego do przygotowania kompotu.pamietaj,że 1 litr równa sie 1 dm3, a gestosc wody wynosi 1g\cm3
zad.2
Ogórki umyc, a nastepnie ustawic ściśle w słojach(jeden obok drugiego).Do kazdego słoja włożyc 2-3 ząbki czosnku oraz pęd kopru razem z baldachem nasion.W celu uzyskania ostrzejszego smaku można również włożyc do słojów po kilka nosin gorczycy i wiórki korzena chrzanu.Przygotowac zalewe, biorąc na 1 litr wody o. 30 gramów soli, którą należy razem z wodą zagotowac. Gorącą zalewe napełnic słoje z ułożonymi ogórkami i zamknąc.
Oblicz stężenie procentowe soli w zalewie stosowanej do kiszenia ogórków

1

Odpowiedzi

2012-10-22T12:03:12+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

1)
Gęstość wody d=1g/cm³
0,4l=0,4dm³=400cm³=400g
ms=0,4kg=400g 
mr=mw+ms=400g+400g
mr=800g
Cp=ms*100%/mr
Cp=400*100/800
Cp = 50%

2)
Gęstość wody d=1g/cm³
1l=1dm³=1000cm³=1000g
ms=30g 
mr=mw+ms=1000g+30g
mr=1030g
Cp=ms*100%/mr
Cp=30*100/1030
Cp = 2,9%