1. Samochód jadąc ze stałą prędkością pokonał 20 km w ciąśgu 15 min. Jaka odległosc pokona ten samochód jeśli bd jechać z ta samą prędkością przez 2,5 godziny..?

2. W 3kg roztworu znajduje sie 6 dag cukru,Jakie stęzenie % ma ten syrop..?

3. Do 80g solanki o stężeniu 5% dodano 20g wody. Oblicz stężenie otrzymanego roztworu.



Dzięki ;** Proszę o obliczeniaa

2

Odpowiedzi

2010-01-02T18:11:09+01:00
1)
20 km- 0.25h
x - 2.5h
x= 200km

2)
6 dag= 60g
3kg = 3000g
Cp= (60/3000)*100%= 2%

3)
Masa soli = 5%*80g= 0.05* 80= 4g
Masa wody - 80-4= 76g
Masa wody nowego roztworu =76+ 20g= 96g
masa nowego roztworu= 80+20= 100g

Cp=(4/100)*100%=4%
2010-01-02T18:28:11+01:00
1. v=s/t
v=20km/0,25
v=80km/h
v=s/t /*t
v*t=s
s=80km/h * 2,5h
s=200km
Odp: Samochód przejedzie 200km
2. m(roztworu)=3kg = 300dag
m(substancji)=6 dag
Cp= m(sub)*100%/m(r-ru)
Cp=6*100%/300
Cp=600%:300
Cp=2%
odp: Stężenie procentowe wynosi 2%
3. m(r-ru)=80g
Cp=5%
Cp= m(sub)*100%/m(r-ru) m(sub)=x
5%=x*100%/80
5%=100%x/80
0,05=x/80 /*80
4=x
x=4
m(r-ru)=100g (80g+20g)
m(sub)=4g
Cp= m(sub)*100%/m(r-ru)
Cp=4*100%/100
Cp=400%/100
Cp=4%
Odp: Stężenie otrzymanego r-ru wynosi 4%