Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-02T19:06:31+01:00
Ilość, skład i właściwości moczu mają znaczenie diagnostyczne i informują o stanie fizjologicznym organizmu. Obecność białek i hemoglobiny wskazuje na schorzenia zapalne nerek i uszkodzenie kłębków oraz cewek nerkowych, obecność cukru i ciał ketonowych - sugeruje cukrzycę, a zbyt duża produkcja moczu wskazuje na niewydolność przysadki mózgowe i wydzielanie ADH.
1 4 1
2010-01-02T19:18:10+01:00
1. Barwa i wygląd:
* Wodo-jasny do słomkowej – przy bardzo dużej podaży płynów lub w moczówce prostej
* Mleczny – w ropnych schorzeniach układu moczowego
* Pomarańczowy – po witaminie z grupy B, przy podwyższonej zwartości urobilinogenu
* Czerwony – po spożyciu buraków, krwiomocz lub hemoglobinuria
* Fioletowy – w stanach pozawałowych i u osób ciężką niewydolnością jelitową
* Ciemno brązowy – świadczy o dużym zagęszczeniu moczu np. w stanach gorączkowych, ciemno brązowy z żółtą pianą występuje przy żółtaczce
* Brązowy, brązowo czarny – przy krwotokach z dróg moczowych przy kwaśnym pH, w porfirii, methemoglobinurii
* Zielony, niebieski – polekowo
* Pieniący się - świadczy o obecności białka
2. Przejrzystość:
* Mocz fizjologiczny jest klarowny, ale może też wystąpić lekkie zmętnienie wywołane obecnością moczanów, fosforanów, komórek nabłonkowych, nasienia oraz śluzu. Zmętnienie wywołują też składniki patologiczne takie jak erytrocyty, leukocyty, bakterie, komórki nerkowe oraz kryształy nieorganiczne.
3. Odczyn:
* pH moczu zależne jest od diety, jaką stosujemy, np. przy diecie mieszanej pH waha się w granicach 5,5 do 6,6; dieta bogatobiałkowa powoduje zakwaszenie moczu do pH 5,2, a dieta bogatowarzywna alkalizuje mocz do pH 8,2. Odczyn zależny jest też od czasu przechowywania moczu, ponieważ bakterie namnażając się powodują jego alkalizację.
4. Woń
* Ma znaczenie jedynie w przypadku świeżego moczu, normalnie określana jest jako swoista, ale może też być aromatyczna (owocowa) w przypadku cukrzycy, której towarzyszy ketonuria oraz amoniakalna w przypadku bakteriurii.
5. Ciężar właściwy:
* Zależny jest od składników wydalanych z moczem oraz od ilości spożywanych płynów.


1. Białko jest składnikiem, które ulega przesączaniu kłębuszkowemu w nerkach w bardzo niewielkim stopniu (150 mg/dobę).Jeśli się pojawia w moczu należy szybko znaleźć przyczynę. Wyróżniamy kilka przyczyn białkomoczu (proteinurii):
* białkomocz fizjologiczny:
1. Przegrzanie lub gwałtowne ochłodzenie organizmu
2. Trzeci trymestr ciąży
3. Duży wysiłek
* białkomocz patologiczny:
1. choroby układu moczowego: kamica nerkowa, odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie kłębuszków nerkowych
2. niewydolność układu krążenia
3. nadciśnienie tętnicze
4. zatrucie związkami nefrotoksycznymi
5. choroby przebiegające z gorączką
2. Glukoza jest całkowicie resorbowana przez kanaliki nerkowe jeśli jej stężenie w surowicy nie przekracza 180 mg/dl. W przypadku gdy stężenie jej jest wyższe mamy do czynienia z glukozurią pozanerkową. Inną przyczyną pojawienia się glukozy w moczu może być uszkodzenie kanalików nerkowych.
3. Ciała ketonowe pochodzą z przemian metabolicznych. Są to kwas hydroksymasłowy, aceton oraz kwas acetooctowy. Ciała ketonowe w moczu mogą pojawić się w następujących przyczyn:

* Kwasicy cukrzycowej
* Głodówce lub drastycznych kuracjach odchudzających
* Diecie ubogowęglowodanowej
* Diecie bogato-tłuszczowej
* Uporczywych wymiotach
* Gorączce
* Zatruciu ciążowym
* Biegunkach

8 1 8