Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-02T22:46:05+01:00
Z zasady zachowania pedu:
m1-masa czlowieka
m2-masa lodki
v1-predkosc poczatkowa czlowieka
v2-predkosc poczatkowa lodki
vukl-predkosc z jaka odplyna razem

p0=pk
m1v1+m2v2=vukl(m1+m2)
(60*4)+(180*2)=vukl(60+180)
vukl=(600:240)=5/2 [m/s]
2010-01-02T22:54:01+01:00
M1=60 kg
V1= 4 m\s

m2=180 kg
v2= 2 m\s

Vx= ?

Suma pędów chłopca i łodzi przed wskoczeniem musi sie równać sumie pędów chłopca i łodzi po wskoczeniu.

p1=m1*V1 p2=m2*V2

p1'= m1*Vx p2'= m2* Vx

P1+p2 = p1'+p2'

m1V1+m2V2 = m1Vx +m2Vx

60 kg * 4 m\s + 180 kg * 2 m\s = 60 kg * Vx + 180 kg* Vx
240 kg*m\s + 360 kg*m/s = Vx ( 60 kg + 180kg)
600 kg*m/s = 240 kg * Vx
Vx= 2.5 m/s
1 5 1