Odpowiedzi

2010-01-03T11:15:36+01:00
Przepis

Norweski Deser Owocowy

* 1 jabłko
* 1 banan
* 1 pomarańcza
* 4 filiżanki zielonych winogron
* 1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich
* 5 żółtek
* 2 białka
* 5 łyżek cukru pudru
* 2 łyżki brandy lub rumu
* 200 ml śmietany kremówki
* sok cytrynowy

Norweski deser owocowy - sposób przygotowania
Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę, skrop sokiem cytrynowym. Banany obierz, pokrój w plasterki, również skrop sokiem cytrynowym. Powycinaj fileciki z pomarańczy. Winogrona pokrój na połówki i usuń pestki. Ubij mikserem na puszystą masę żółtka z białkami i cukrem. Pod sam koniec ubijania wlej alkohol. Owoce wymieszaj z sosem, udekoruj czapeczkami z ubitej śmietany
12 4 12
2010-01-03T11:18:27+01:00
Czas przygotowania ok.30min:)
Potrzebne będą:
-Śmietana kremówka
-Puszka owoców (ananas, papaja, guawa, mandarynki, banany)
-2 łyżki cukru pudru
-czekoladowe ozdoby
-Kiwi

Opakowanie śmietany schłodzić z pojemnikiem w którym będzie ubijana. Następnie należy ją ubić wraz cukrem. W miseczkach lub szklankach układamy owoce i wyciskamy przez szpryckę bita śmietanę. Następnie układamy kolejną warstwę owoców i znów śmietanę. Dekorujemy owocami i czekoladowymi ozdobnikami. Na koniec można polać czekoladą lub posypać orzechami.
Smacznego:)
4 2 4
2010-01-03T11:41:04+01:00
Deser owocowy z serkiem mascarpone

Składniki:

Składniki:
- 600g owoców sezonowych, np. truskawek, wiśni
- 6 łyżek likieru malinowego
- 300g serka mascarpone
- 2 jajka
- 100g cukru
- 1 limonka
Wykonanie:

Przygotowanie:
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i serkiem. Białka natomiast ubij na sztywno i połącz z masą serową. Obierz cienko limonkę, wyciśnij sok i połącz z likierem.
Truskawki (wiśnie) umyj, pokrój na plasterki. W szklankach rozłóż pokrojone truskawki (wiśnie), zalej połową likieru, a nastęnie dodaj połowę masy serowej. Potem znów ułóż warstwę truskawek (wiśni), resztę likieru i na koniec warstwę sera. Udekoruj deser truskawką i startą skórka z limonki lub cytryny. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.

4 3 4