Odpowiedzi

2010-01-03T11:22:52+01:00
T - wiek taty (ojca)
S - wiek syna

T = S + 28
T - 2 = 3(S - 2)

Do równania drugiego zamiast literki T piszemy S + 28 czyli to co mieliśmy w równaniu pierwszym:

S + 28 - 2 = 3S - 6
26 + 6 = 3S - S
32 = 2S /:2
16 = S

T = S + 28
T = 16 + 28
T = 44

Tata ma 44 lata a jego syn 16.
7 3 7
2010-01-03T11:27:21+01:00
O - wiek ojca
s - wiek syna
Równanie:
o = s + 28
o - 2 = 3 (s - 2)

o = s+ 28
s + 28 - 2 = 3s - 6

o = s+ 28
s - 3s = -6 - 26

o =s + 28
-2s = -32 /: (-2)

o = s + 28
s = 16

o = 16 + 28
s = 16

o = 44
s = 16

Odp. Ojciec ma 44 lata, a syn 16 lat
5 4 5