Odpowiedzi

2010-01-03T11:30:45+01:00
Orzeł przedni (Aquila chrysaetos)
zdjęcia »

Orzeł przedni to duży ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący Europę, północną Afrykę, środkową Azję i Amerykę Północną. W Europie dawniej rozpowszechniony, obecnie występuje prawie wyłącznie w rejonie Alp. W Polsce skrajnie nieliczny ptak lęgowy (30-35 par), występuje głównie w Karpatach.
Charakterystyka
Dwa razy większy od myszołowa. Niemal rozmiarów bielika, ale ma odeń lżejszą i smuklejszą sylwetkę. Samiec jest mniejszy od samicy, poza tym nie różnią się wyglądem. Płochliwy. Gatunek osiadły, ale młode ptaki koczują samotnie.

Rozmieszczenie i siedlisko
W Polsce występuje prawie wyłącznie w Karpatach, pojedyncze gniazda są na Środkowym Wybrzeżu i w północno-wschodniej części kraju. Jego typowe siedlisko to górskie lasy z dużym udziałem jodły, sąsiadujące z otwartymi przestrzeniami łąk i pastwisk.

Lęgi
Tworzy pary monogamiczne. Gniazdo buduje na drzewie, ma ono postać grubej platformy z gałęzi, wyścielonej trawą, wrzosem i sierścią. Jaja wysiaduje samica z udziałem samca. Pisklęta karmione są przez parę rodziców. Młode są dokarmiane przez rodziców jeszcze przez wiele tygodni po wylocie.

Pokarm i sposób żerowania
Pokarmem orła przedniego w naszym kraju są przede wszystkim średniej wielkości ssaki, średnie i większe ptaki, bardzo niewiele węży i wyjątkowo owady. Szybując i krążąc na niewielkiej wysokości (ale czasem ponad 100 m), orzeł patroluje z powietrza duże obszary w poszukiwaniu pokarmu. Spostrzegłszy ofiarę składa skrzydła i spada na nią z dużą prędkością. Poluje także z zasiadki, obserwując rozległą otwartą przestrzeń z drzewa lub skały. Ofiary atakuje na ziemi, chwyta i zabija szponami. Nie ściga ptaków w powietrzu, ale potrafi je schwytać w momencie startu. Niektóre pary orłów przednich polują wspólnie.

Ciekawostka
Na co poluje tak duży orzeł? Wbrew wyobrażeniom, zabija przede wszystkim niewielkie zwierzęta – o masie około 1 kilograma. W jego diecie przeważają: zające, kuny i koty domowe (które często oddalają się od ludzkich siedzib). Czasem zdarzają się młode sarny (ważące 1,5-6 kg). Sporo jest ptaków – wśród nich najwięcej kruków i dzikich kaczek. Orzeł przedni chętnie żywi się padliną jeleni i większych zwierząt domowych (owiec, koni), ale są one stanowczo za duże, by ten ptak był w stanie je schwytać i zabić.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-03T11:34:40+01:00
ORZEŁ PRZEDNI:

Środowisko życia
Zamieszkuje niedostępne lasy jak i góry. Jedna para zajmuje blisko 100 kilometrów kwadratowych rewiru lęgowego.

Cechy charakterystyczne
Samica znacznie większa, ale obie płci ubarwione identycznie. Grzbiet brunatny, głowa i kark jaśniejsze o złotawym odcieniu. Spód jaśniejszy. Lotki i końce sterówek czarne, nasada ogona szara. Nogi żółte. Dziób czarny, zakrzywiony, przystosowany do łapania ciężkich zwierząt. Pomagają też w tym silne mięśnie nóg i pazury ostrzejsze od pazurów kota. Skrzydła długie i szerokie.

Pokarm
Średniej wielkości ssaki, ptaki i świeża padlina. Poluje z niskiego lotu patrolowego i z zasiadki.

Ciekawostki
W locie silnie uderza skrzydłami.

3 5 3