Doprowadz wyrażenie do najprostszej postaci, Podaj założenia .

a) a⁶×(a³÷a²) = ............................
założenie a ≠ .............

b) (b⁷÷b⁴)²×b= .......................
założenie b ≠ .........

c) (x¹²):(x²×x)= .................
założenie ............

d. (y¹⁰:y²)²÷(y³×y²)= ................
założenie ............


Proszę o rozwiązanie tych poteg.. Bo w ogóle nic z tego nie łapie ! :)
A to jest bardzo ważne ! :)
Na jutro ;)
Proszę o w miarę szybką odpowiedz ! :)
Pozdrawiam :*

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-17T15:41:10+02:00
) a⁶×(a³÷a²) = a⁶×a=a⁷
założenie a ≠ 0

b) (b⁷÷b⁴)²×b= b³×b=b⁴
założenie b ≠ 0

c) (x¹²):(x²×x)= x¹²:x³=x⁹
założeniex różne od 0

d. (y¹⁰:y²)²÷(y³×y²)= y⁸:y⁵=y³
założenie y różne od 0
1 5 1
2009-09-17T15:46:08+02:00
) a⁶*(a³/a²) = a⁶*a=a⁷
założenie a ≠ 0

b) (b⁷/b⁴)²*b= b³*b=b⁴
założenie b ≠ 0

c) (x¹²)/(x²*x)= x¹²/x³=x⁹
założenie x ≠ 0

d. (y¹⁰/y²)²/(y³*y²)= y⁸/y⁵=y³
założenie y ≠ 0
1 5 1
2009-09-17T15:56:40+02:00
) a⁶*(a³/a²) = a⁶*a=a⁷
założenie a ≠ 0

b (b⁷/b⁴)²*b= b³*b=b⁴
założenie b ≠ 0

c (x¹²)/(x²*x)= x¹²/x³=x⁹
założenie x ≠ 0

d (y¹⁰/y²)²/(y³*y²)= y⁸/y⁵=y³
założenie y ≠ 0
2 5 2