Zad1.
Prędkość rozchodzenia się swiatła jest równa 300000 km/s. Od słonca do Ziemi światło biegnie około 8 minut. Gdy obserwujemy wschód Słońca,to znaczy,że Słońce wyemitowało widziane przez nas promienie 8 minut temu. Ile kilometrów od Ziemi znajduję się Slonce?

Zad2.
Od najblzszej gwiazdy swiatlo biegnie od Ziemi az 4 lata. Jezeli astronom zauwazy, ze gwiazda zgasla oznacza to, ze naprawde zgasla 4 lata temu. Ile kilometrow od Ziemi znajduje sie najblizsza gwiazda?

Zad3.
Pan Gorski jechal samochodem przez 2 godziny z przecietna predkoscia 65km/h. Jaka odleglosc pokonal?
Rowerzsta jechal przez kwadrans z predkoscia 24km/h. Jaka odleglosc pokonal?

Zad4.
Turysta o godzinie 12.35 wyruszyl na pierwsza wedrowke. Szedl z predkoscia 4km/h i dotarl do schroniska o godzinie 15.35. Jaka odleglosc pokonal w tym czasie? Do miejsca z ktorego wyruszyl wracal przez 2 godziny . Jaka ze srednia predkoscia szedl w drodze powrotnej?

Zad5.
Pan kwiatkowski jechal z kolosowa do zarnowa 6 godzin. Pierwsze dwie godzinzy jechal ze srednia predkoscia 60 km/h, potem zatrzmal sie i 5 godzin spedzil w restauracji. Dalej jechal ze srednia predkoscia 65km/h, nigdzie nie zatrzmujac sie po drodze. Jak daleko jest z klosowa do zarnowa?

Zad6.
Samochod jedzie z predkoscia 72km/h. Ile kilometrow przejezdza ten samochod w ciagu minutz,a ile w ciagu sekundy?


Musza byc obliczenia!!!!!!!!!!!!!!! Wazne!!!! Z gory thx !

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-03T14:56:17+01:00
Zad.1
300000 km = 1s

8min x 60 sec = 480 sec

300000 km = 1s / x 480
144000000km = 480 sec = 8 min
4 1 4
2010-01-03T16:42:21+01:00
ZAD1.
Zrobił ktoś wyżej, pozostałe też są łatwe, oto one:

ZAD2.

z zadania 1 wiemy że światło rozchodzi się z prędkością 300000km/h

Teraz musimy dowiedzieć się ile godzin jest w 4 latach a później pomnożyć te wszystkie godziny przez 300000km które światło pokonuje w jedną godzinę.

1 dzień = 24 godziny
1 rok = 365 dni
365 * 4 = 1460
4 lata = 1460 dni
Teraz mnożymy te 1460 dni przez 24 godziny
1460 * 24 = 35040

Skoro już wiemy że 4 lata to 35040 godzin to teraz możemy obliczyć jaka jest odległość ziemi od gwiazdy poprzez pomnożenie 300000 km przez 35040 godzin

300000 * 35040 = 10512000000

Odpowiedź:
Odległość ziemi od gwiazdy to 10512000000 kilometrów

zad3.

65km/h = 65 kilometrów pokonanych w godzinę.
Górski jechał 2 godziny co znaczy że te 65km. trzeba pomnożyć przez 2

65 * 2 = 130km

odp. Górski pokonał 130km

drugie:

kwadrans = 15 minut
1 godzina to 4 kwadranse czyli 4 * 15

Jeśli rowerzysta pokonałby w godzinę 24km to żeby dowiedzieć się ile pokona w 15 minut, należy to 24km podzielić przez 4.

24 : 4 = 6

odp. Rowerzysta pokonał 6km w kwadrans.


Zad4.

Turysta szedł 3 godziny
(od 12.35 do 15.35)
w godzinę pokonywał 4km. Skoro szedł 3 godziny to to 4km musimy pomnożyć przez 3

3 * 4 = 12.

Turysta w pierwszą stronę pokonał 12km.

Jeśli droga powrotna zajęła mu 2 godziny, to to 12km które znów miał do pokonania dzielimy przez te dwie godziny.

12 : 2 = 6

Tym sposobem dowiadujemy się że turysta w drodze powrotnej szedł z prędkością 6km/h


ZAD5.

Kwiatkowski pokonał trasę w 6 godzin
Pierwsze dwie godziny jechał 60km/h
później zrobił sobie przerwę 5 godzinną co nie jest istotne w zadaniu.
Następnie musiał jechać jeszcze 4 godziny bo jechał dopiero dwie.
Te pozostałe 4 godziny pokonał z prędkością 65km/h

Obliczenia:
2 godziny * 60 km = 120 km
4 godziny * 65 km = 260 km
120 km + 260 km = 380 km.

odpowiedź:

Z Kłosowa do Żarnowa jest 380 km


ZAD6.

72 km w godzinę
1 godzina = 60 minut
żeby policzyć ile przejedzie w minutę, te 72 km trzeba podzielić przez ilość minut w godzinie, czyli 60

72km / 60 minut = 1.2 km

Skoro wiemy już że w minutę samochód pokonuje 1.2 km to aby dowiedzieć się ile pokona w sekundę musimy wiedzieć ile sekund jest w minucie

1 minuta = 60 sekund

i teraz znów dzielimy tak jak powyżej, tyle że tym razem 1.2 przez 60 sekund

1.2km / 60sekund = 0.02km

Odpowiedź:
Samochód w minutę pokonuje 1.2km a w sekundę 0.02km.
4 3 4