Odpowiedzi

2010-01-03T15:55:09+01:00
Mamy układ równań:
x+y=23
x-2=3(y-1)

żeby go zacząć rozwiązywać to widzimy, że drugie równanie w tej postaci "nam nie pasi" więc trzeba zmienić trochę jego formę:
x-2=3(y-1)
x-2=3y-3
x-3y=-1

i teraz mamy piękny układ równań:
x+y=23
x-3y=-1

który możemy rozwiązać metodą przeciwnych współczynników:
x+y=23
x-3y=-1 |*(-1)

x+y=23
-x+3y=1

4y=24 |:4
y=6

teraz podstawiamy to do pierwszego równania i mamy:
x+y=23
x+6=23
x=17

i tak o to mamy rozwiązanie układu: x=17 i y=6
2010-01-03T16:02:39+01:00
X+ y = 23
x- 2 = 3(y-1)

x+y=23
x-2 = 3y-3

x+y = 23
x-3y=2-3

tzw. przepis na ciasto. : x=23-y ii to podstawiamy za x. ;)

23-y - 3y = -1
-y - 3y = -23 -1
-4y=-24
y= 6.

x + 6 =23
x = 23 -6
x = 17

Odp. : x= 17, a y = 6

Pozdrawiam ;)