Odpowiedzi

2010-01-03T16:12:43+01:00
Metoda podstawiania polega na tym,że z dowolnego równania wyciągasz x lub y i podstawiasz do drugiego równania,,, u ciebie wyciągniemy y
3x-2y=5
2x-y=4→2x-4=y
3x-2(2x-4)=5
3x-4x+8=5
-x=5-8
-x=-3 /:(-1)
x=3
y=2x-4
y=2×3-4=6-4=2
spr. 3×3-2×2=9-4=5,,, L=P
2×3--2=6-2=4,,, L=P
pozdrawiam
3 3 3
2010-01-03T16:20:03+01:00
3x-2y=5
2x-y=4

z drugiego równania
-y = 4 - 2x /*(-1)
y = -4 + 2x

Podstawiamy w miejsce "y" w pierwszym równaniu:
3x - 2( -4 + 2x) = 5
3x + 8 - 4x = 5
-x = -3 / * (-1)
x = 3

y = -4 + 2*3 = -4 + 6 = 2

Spr.
3x-2y = 3*3 - 2*2 = 9 - 4 = 5
2x-y = 2*3 - 2 = 6 - 2 = 4
2010-01-03T20:41:01+01:00
3x-2y=5
2x-y=4

-y=4-2x
y=2x-4

3x-2(2x-4)=5
y=2x-4

3x-4x+8=5
y=2x-4

-x=-3
y=2x-4

x=3
y=6-4

x=3
y=2
3 3 3