Kto potrafiłby usunąć taką niewymierność z mianownika? Chciałabym,żeby ktoś rozwiązał to po kolei, uwzględniając każdy szczegół,każdy etap.
a) 1/ pierwiastek trzeciego st. z 9 + pierwiastek trzeciego st. z 3 +1
b) 7/ 9 - 3pierwiastki trzeciego st. z 6 + pierwiastek trzeciego st. z 36

1

Odpowiedzi

2009-09-18T07:55:08+02:00
A)
1/(³√9+³√3+1)=
=[1/(³√9+³√3+1)]*(³√9+³√3+1)/(³√9+³√3+1)*(³√9+³√3+1)/(³√9+³√3+1)=
=(³√81+³√9+1)/9+3+1=(3 ³√3+³√9+1)/13

b)7/9-3 ³√6+³√36=
=7/9-3 ³√6+³√36 * 9-3 ³√6+³√36/9-3 ³√6+³√36*9-3 ³√6+³√36/9-3 ³√6+³√36=
=7*[(9-3 ³√6+³√36)*(9-3 ³√6+³√36)]/729-162+36=
=567-63 ³√36+21 ³√48/603

Mam nadzieje że dobrze, ale było tyle liczenia że nie wiem czy gdzieś nie walnołem jakiegoś błęda.