Odpowiedzi

2009-09-17T17:55:40+02:00
(1/3-0,5):(-0,75)= (1/3-1/2):(-3/4)=(sprowadzamy do wspólnego mianownika)= (2/6-3/6):(3/4)= -1/6:3/4=-1/6 x 4/3= (6 i 4 skracamy przez 2 i powstaje nam 3 i 2) = -2/9
2009-09-17T17:55:58+02:00
[(-2)x(-3)+(-5)]x (-32)+(-4)x[1-(-5)x(-2)] = ?

(1/3-0,5):(-0,75)=


1/3 - ułamek zwykły ;D

[(-2)x(-3)+(-5)]x (-32)+(-4)x[1-(-5)x(-2)] = (6-5)x128x(1-10) = 1x128x(-9) = -512

(1/3-0,5):(-0,75)=
Można zamienić wszystko na ułamki zwykłe :)

(1/3-1/2):(-3/4)=(2/6-3/6):(-3/4)=-1/6*(-4/3)(odwrotność)=2/6=1/3

Pamiętaj w mnożeniu i dzieleniu dwa cztery i inna parzysta liszba minusów daje plusa