Odpowiedzi

2009-09-17T17:52:25+02:00
[(-2)x(-3)+(-5)]x (-32)+(-4)x[1-(-5)x(-2)] = 68

(1/3-0,5):(-0,75)=2/9
2009-09-17T17:54:53+02:00
[(-2)x(-3)+(-5)]x (-32)+(-4)x[1-(-5)x(-2)] = (6-5)x128x(1-10) = 1x128x(-9) = -512

(1/3-0,5):(-0,75)=
Można zamienić wszystko na ułamki zwykłe :)

(1/3-1/2):(-3/4)=(2/6-3/6):(-3/4)=-1/6*(-4/3)(odwrotność)=4/9

Pamiętaj w mnożeniu i dzieleniu dwa cztery i inna parzysta liczba minusów daje plus
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-17T17:56:17+02:00
[(-2)x(-3)+(-5)]x (-32)+(-4)x[1-(-5)x(-2)] =(6x-5)(-32)x-4x(1-10x)=-192x²+160x-4x+40x²=-152x²+156x


(1/3-0,5):(-0,75)= (4/12-6/12):(-9/12)=(-2/12):(-9/12)=2/12*12/9=2/9