1. Komputer kosztował 3000 zł . Ile bedzie kosztował ten komputer po dwukrotnej obniżce cen o 15 %..? Zapisz obliczenia .

2. Po roku użytkowania samochód stracił 13 % swojej wartości i został obecnie wyceniony na 43 500 zł . Ile kosztował samochód rok wcześniej ? Zapisz obliczenia .

3. Uzupełnij stosując notacje wykładniczą. ( czyli potęgę xDD)

Dzięki za rozwiązanie . ;**

2

Odpowiedzi

2010-01-03T19:28:25+01:00
Cena początkowa - 3000zł

pierwsza obniżka
0,85*3000=2550zł
druga obniżka
0,85*2550=2167,50zł

2.
87%=43 500
100%=x

0,87x=43 500/:0,87
x=50 000zł

3. Nie sprecyzowałeś czy podać rozwiązania zadań w notacji czy to jakieś oddzielne zadanie ;)

Jeżeli zadania to:
1. 2,1675*10³
2. 5*10⁴
2010-01-03T19:32:35+01:00


pierwsza obniżka
3000-450=2550zł
druga obniżka
2550 - 382,5=2167,50zł

2.
87%-43 500
100%-x

0,87x=43 500/:0,87
x=50 000zł