Odpowiedzi

2010-01-03T20:58:07+01:00
X²-6x-7
a=1 b=-6 c=-7
Δ=b²-4ac
Δ=(-6)²-4×1×(-7)
Δ=36+28=64
√Δ=√64=8
x₁=-b-√Δ/2a=6-8/2×1=-2/2=-1
x₂=-b+√Δ/2a=6+8/2×1=14/2=7

i tak resztę trzeba zrobić;)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-03T21:18:43+01:00
1. F (x) = x2 - 6x - 7 dla a=1 b=-6 c=-7
Δ=b²-4ac=(-6)²-4*1*(-7)=36+28=64
x₁=-b-√Δ/2a=6-8/2*1=-2/2=-1
x₂=-b+√Δ/2a=6+8/2=14/2=7 miejsce zerowe są dwa (-1,7)
2. F (x) = x2 - x + 1/4 dla a=1 b=-1 c=¹/₄
Δ=b²-4ac=(-1)²-4*1*¹/₄=1-1=0
delta wynosi 0 wiec sie liczy jedno x
x=-b/2a=¹/₂ miejsce zerowe jest jedno ¹/₂
3. F (x) = 2 x2 - 10x dla a=2 b=-10 c=0
Δ=b²-4ac=(-10)²-4*2*0=100
x₁=-b-√Δ/2a=10-10/2*2=⁰/₄=0
x₂=-b+√Δ/2a=10+10/2=²⁰/₄=5 dwa miejsca zerowe 0 i 5
4. F (x) = 3 x2 - x + 1 dla a=3 dla b=-1 c=1
Δ=b²-4ac=(-1)²-4*3*1=1-12=-11
brak miejsc zerowych bo Δ<0