Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-03T20:56:23+01:00
Na rozpuszczalne w tłuszczach i na rozpuszczalne w wodzie.
7 4 7
2010-01-03T20:57:53+01:00
Z punktu widzenia chemicznego witaminy należą do różnych grup związków organicznych, a jedynie ich znaczenie dla organizmów żywych pozwala opisywać je pod wspólną nazwą. Z tego też powodu tradycyjnie witaminy dzieli się na:

* rozpuszczalne w wodzie
o witamina C (kwas askorbinowy
o witamina B1 (tiamina)
o witamina B2 (ryboflawina)
o witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)
o witamina B5 (kwas pantotenowy)
o witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, adermina)
o Witamina B7 (biotyna, witamina H)
o witamina B9/B11 (kwas foliowy)
o witamina B12 (cyjanokobalamina)
o Witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)
* rozpuszczalne w tłuszczach
o Witamina A (retinol i jego pochodne)
o Witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
o Witamina E (tokoferol)
o Witamina K (fitochinon, menadion)
15 4 15
  • Użytkownik Zadane
2010-01-03T20:59:46+01:00
Klasyczny podział witamin jest dokonany ze względu na ich rozpuszczalność. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczu. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zalicza się:
witaminę B1 - tiaminę
witaminę B2 - ryboflawinę
witaminę PP - niacynę
witaminę B6 - pirydoksynę
witaminę H - biotynę
witaminę B5 - kwas pantotenowy
folacynę - kwas foliowy, foliany
witaminę B12 - kobalaminę
witaminę C - kwas askorbinowy

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zalicza się:
witaminę A - retinol i jej prowitaminę ß-karoten
witaminę D - kalcyferol
witaminę E - tokoferol
witaminę K - filochinon

11 4 11