Odpowiedzi

2010-01-03T23:15:54+01:00
2/6-3:3/9=2/6-3*9/3=2/6-9=2/6-54/6=-52/6=-8 2/3
1/2-2:2=1/2-1=-1/2
3/5-3:15/5=3/5-1=-2/5
3/4-2:1/2=3/4-16/4=-13/4=-3 1/4
8/2-4:4/2=8/2-2=2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-03T23:16:24+01:00
Na Twoim przykładzie:

(1/3)-(2/3):4=

po pierwsze najpierw jest dzielenie:

(1/3) - (2/12)=

podzielić przez jakąś liczbę tzn pomnożyć przez jej odwrotność stąd:
(2/3):4= (2/3) * (1/4) = (2*1)/(3*4)= 2/(3*4)= 2/12

teraz patrzymy czy nie da się czegoś skrócić (pamiętaj że można skracać tylko przy mnożeniu i dzieleniu!)

(1/3) - (1/6)=

aby odjąć ułamki, należy je sprowadzić do wspólnego mianownika, którym tutaj będzie 6, bo dzieli się przez 3 i przez 6. Rozszerzamy więc pierwszy ułamek:

[(1*2)/(3*2)] - (1/6)= (2/6)-(1/6)=

teraz wystarczy, że odejmiemy od siebie liczniki(pamiętaj, że przy dodawaniu i odejmowaniu mianownik zostawiamy w spokoju!)

= 1/6
koniec przykładu :)

Kiedymnożymy ułamki, to mnożymy za równo liczniki jak i mianowniki i nie sprowadzamy wtedy ułamków do wspólnego mianownika.
Powodzenia :)