Asia i Wojtek złożyli się na prezent dla babci. Gdyby Wojtek dał o 15 zł więcej, to jego część była by półtora raza większa niż część Asi. Gdyby zaś Asia dała o 15zł mniej , uzbieraliby 120zł. Ile pieniędzy dał Wojtek, a ile Asia?

NA TERAZ PROSZĘ :((((

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-03T21:47:40+01:00
X - pieniądze Asi
y - pieniądze Wojtka

y+15=1,5x
x-15+y=120

układ równań

y=1,5x-15
x-15+1,5x-15=120

y=1,5x-15
2,5x=150 |: 2,5

y=1,5x-15
x=60

y=1,5*60-15
x=60

y=75 PLN
x=60 PLN
3 3 3
2010-01-03T21:49:24+01:00
2010-01-03T21:51:06+01:00
Układ równań

w+15=1,5a
a-15+w = 120

w=1,5a-15
a-15+1,5a -15=120

2,5a-30=120

2,5a=120+30=150

a=150/2,5 = 60

w=1,5*60-15 = 75

Sprawdzamy:
a+w=135
Gdyby Asia dała o 15zł mniej , uzbieraliby 120zł:
60-15+75=120

Gdyby Wojtek dał o 15 zł więcej, to jego część była by półtora raza większa niż część Asi:
w+15 = 1,5*60; 75+15=90

2 5 2