Zad1 pan karol kupuje benzyne do swojego auta zawsze wtedy gdy w baku jest mniej niz 10 l paliwa . w poniedzialek rano w baku bylo 60 l benzyny i w ciaagu dnia samochod spalil szosta czesc zapasu.we wtorek zuzyto polowe tego co pozostalo z poniedzialku a w srode 4/5 reszty benzyny.czy w czwartek rano pan karol pojedzie po benzyne??

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-04T13:06:01+01:00
60-⅙ z 60=60-⅙×60=60-10=50litrów zostało
wtorek: 50-½ z 50=50-25=25litrów zostało
sroda: 25-⅘ z 25=25-⅘×25=25-20=5litrów zostało
odp. tak musi tankować bo zostało mu tylko w baku 5 litrów
2010-01-04T13:11:03+01:00
60*1/6=10
60-10= 50 l - pon.
50*1/2= 25 l - wt.
25*4/5= 20 l
25-20=5l - sr.
Odp.Tak