1 . Oblicz .
1 . 60 % liczby 440
2 . 20 % liczny 200
3 . 5 % liczby 420
4 . 1 % liczby 5400
5 . tyle procent liczby to jej ⅕
6 . 9 % liczby 9500
7 . 200 % liczby 10
8 , 15 % liczby 280
9 . 90 % liczby 450
10 . tyle procent ta cała liczba
11 . 2 % liczby 2400
12 . tyle procent tej liczby , to inaczej jej ćwiartka .

2 .

12 zł obniżka o 10 %
6,40 zł obnizka o 15 %
8,60 zł obniżka o 5 %
14 zł obnizka o 15 %
3,40 zł obnizka o 25 %

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-04T14:36:29+01:00
Zad 1
1)264
2)40
3)21
4)54
5)
6)855
7)20
8)42
9)405
10)
11)48

Zad 2
--10,80zł
--5,44zł
--8,17zł
--11,90zł
--2,55zł
9 3 9
2010-01-04T14:38:28+01:00
1.440 to 100%
x to 60%
x=60×440/100
x=264
reszta tak samo podam wyniki
2.x=40
3.x=21
4.x=54
5.x=?
6.x=855
7.x=20
8.x=42
9.x=405
10.x=?
11.x=48
2. cena początkowa to 12zł czyli 10% z 12 to 1,2zł i trzeba odjąć czyli 12-1,2=10,8
teraz 6,4zł 15% to 0,96 6,4-0,96=5,44
8,4zl 5% to 0,42 8,4-0,42=7,98
14zl 15% to 2.1 14-2,1=11,9
3,4 25% to 0,85 3,4-0,85=2,55
6 2 6
2010-01-04T14:44:46+01:00
Zad. 1.
1) 264
2) 40
3) 21
4) 54
5) 25%
6) 855
7) 20
8) 42
9) 405
10) 100%
11) 48
12) 15%
Zad. 2.
10,80zł
5,44zł
8,17zł
11,90zł
2,55zł
7 3 7