Odpowiedzi

2010-01-04T15:04:30+01:00
Tarcza zegara ma 360 stopni

mieści się na niej 12 godzin

na 1 godzine przypada więc 360:12
czyli 30 stopni

w ciągu minuty ta wskazówka obróci sie o kąt 60 razy mniejszy (godzina to 60 minut)

więc 30:60= 1/2

obróci sie o pół stopnia

analogicznie 1 godzina to 3600 s więc 3600 razy mniejszy kąt

30:3600= 1/120 stopnia


2010-01-04T16:13:07+01:00
A) 1h = 1/12 koła (koło ma 360 stopni) 360/12=30°
b) 12h*60min=720min 1/720 koła=0,5°
c) 720min*60s=43200s 1/43200 koła=0,0083333333333...°