Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-17T20:12:19+02:00
X+x/3=500
3x+x=1500
4x=1500
x=1500/4
x=375[l]

x/3=375/3
x/3=125[l]

375-125=250[l]

Odp.większa pobiera o 250 litrw wicej od małej.
2009-09-17T22:05:19+02:00
W CIĄGU MINUTY
3x - większa fontanna
x - mniejsza fontanna

x+3x=100
4x=100 /:4
x = 25
100 - 25 = 75
mniejsza fontanna = 25l
większa fontanna = 75l

W CIĄGU PIĘCIU MINUT
25 x 5 = 125
75 x 25 = 375
375 - 125 = 250

Większa fontanna pobiera o 250 l więcej wody od mniejszej fontanny w ciagu pięciu minut.

375 : 125 = 3

Większa fontanna pobiera 3 razy więcej wody od mniejszej fontanny w ciagu pięciu minut.