Odpowiedzi

2010-01-04T17:28:12+01:00
9y - 7=11 + 7y
9y-7y=11+7
2y=18|:2
y=9
odp. z liczb 8,9 liczba 9 spełnia równanie

8y - 9 = 5y + 3
8y-5y=3+9
3y=12|:3
y=4
odp. z liczb 1,2,3,4,5 jest liczba 4 rozwiązaniem równania
2010-01-04T17:30:20+01:00
9*8-7=11+7*8
72-7=11+56
65=67
Nie spełnia.

9*9-7=11+7*9
81-7=11+63
74=74
Spełnia liczba 9.


8*1-9=5*1+3
-1=8
Nie spełnia.

8*2-9=5*2+3
7=13
Nie spełnia.

8*3-9=5*3+3
24-9=15+3
15=18
Nie spełnia.

8*4-9=5*4+3
32-9=20=3
23=23
Liczba 4 spełnia równanie.


Liczba 9 spełnia równanie 9y - 7=11 + 7y
Liczba 4 spełnia równanie 8y - 9 = 5y + 3