Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-04T19:05:51+01:00
Zad1
zamiana uł dziesiętnych na zwykłe, sprowadzenie do wspólnego mianownika, dzieląc uł mnożymy przez jego odwrotność
4/5 - (12/10 *5/12-8/10):(-1/8)= 4/5-(60/120-8/10):(-1/8)=
4/5-(1/2--8/10):(-1/8)= 4/5-(5/10-8/10):(-1/8)= 4/5- (-3/10):(-1/8)=
8/10+3/10:-1/8= 11/10:-1/8= 11/10*-8/1= -88/10=-44/5=
= 8całych i 4/5 koniec
zad.2
zamiana uł dziesiętnych na zwykłe, sprowadzenie do wspólnego mianownika, dzieląc uł mnożymy przez jego odwrotność
45/10*5/3-375/100
----------------------- =
5/9-10/27:(-5/6)

225/30-375/100 15/2-15/4 30/4-15/4
----------------------- = -------------= ------------ = 15/4:-30/135=
15/27-10/27:(-5/6) 5/27*-6/5 -30/135

15/4*-135/30= -135/8= -16 całych i 7/8 koniec powodzenia :)