Bardzo Proszę o pilną odpowiedź :(:(

Podczas pobytu nad jeziorem Tomek wypożyczył kajak wypożyczalni A,a Maciek -w wypożyczalni b
Wypożyczalnia A
Cena wypożyczenia kajaka 12zł
i dodatkowo 4zł za każdą godzinę używania
Wypożyczalnia B
Cena wypożyczenia kajaka 15 żł
i dodatkowo 3zł za każdą godzinę używania
a) Na ile godzin chłopcy powinni wypożyczyć kajak ,aby kżdy z nich poniósł taki sam koszt ?
b) Która z ofert jest korzystniejsza ,jeśli chcemy wypożyczyć kajak na 2 godziny ,która - jeśli na 5 godzin ?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-04T22:06:55+01:00
A)
wyp. A= 4zł za 1h, 2zł za 30 min

tomek= 12 zł + 4 zł + 2 zł= 18 zł

wyp.b= 3zł za h, 1,50zł za 30 min
maciek= 15 zł + 3 zł= 18zł
odp1. tomek powinien wypożyczyć kajak na 2,5h, a maciek na 1h.
b)
wyp. A= 12 + 4 + 4=20 (zł)
wyp. B= 15 + 3 +3=21 (zł)
odp2. wypożyczenie kajaków na dwie godziny będzie korzystniejsze w wypożyczalni A.
c)
wyp. A= 12+5*4=32 (zł)
wyp. b= 15+5*3=30 (zł)
odp3. wypożyczenie kajaków na 5 godzin będzie korzystniejsze w wypożyczalni B.