Odpowiedzi

2009-09-19T15:29:13+02:00
Sterole to organiczne związki chemiczne

tokoferole witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
2009-09-19T15:31:05+02:00
Sterole(alkohol i pochodne steranu) są składnikiem wszystkich organizmów żywych, z kolei fitosterole są to sterole występujące w komórkach roślin. Najbogatszym naturalnym źródłem fitosteroli są nierafinowane oleje roślinne, największe ilości tych związków występują w oleju z otrąb ryżowych, oleju kukurydzianym, oleju sezamowym
2009-09-19T15:35:28+02:00
Sterole - organiczne związki chemiczne, alkohole należące do steroidów. Sterole są syntetyzowane w organizmach żywych z acetylo-CoA (acetylo-koenzymA). Sterole dzielimy na: fitosterole (sterole pochodzenia roślinnego; do tej grupy należą m. in. β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol i brassikasterol),
zoosterole (sterole pochodzenia zwierzęcego; do nich należy m. in. cholesterol, cholestanol, koprostanol, lanosterol, a także wiele hormonów ludzkich i zwierzęcych), mikosterole (sterole wyodrębniane z grzybów, należy do nich m. in. ergosterol), sterole syntetyczne (sterole produkowane sztucznie, nie występujące w naturze; należą do nich prawie wszystkie leki antykoncepcyjne i anaboliki).

Tokoferole (gr. tókos ‘poród, potomstwo’ + łc. ferre ‘nieść’ + sterol) witamina E, witamina rozpuszczalna w tłuszczach, występująca w kiełkach pszenicy, kukurydzy, warzywach, orzechach, maśle, jajach, wątrobie; bierze udział w tworzeniu włókien mięśni, naczyń, włókien elastycznych i kolagenowych, jest koenzymem w transporcie elektronów w łańcuchu oddechowym, u zwierząt wpływa również na rozwój gonad i płodu; w medycynie jest stosowana w leczeniu choroby wrzodowej, nadciśnienia, poronień nawykowych, przy zaniku mięśni i niektórych chorobach skórnych, w przemyśle spożywczym używana jako środek zapobiegający jełczeniu tłuszczów.